Slikken

Eet en Slikproblemen

Op de juiste manier leren eten en drinken is ook onderdeel van logopedie. Bijvoorbeeld voor jonge kinderen die problemen hebben met zuigen, slikken en kauwen.

Als logopedist helpen we kinderen bij de ontwikkeling van de mond en de keel of stimuleren we het herstel van mondfuncties. Logopedie de Kempen is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij eet- en slikproblemen bij jonge kinderen.

Eet en slikproblemen op latere leeftijd

Ook op latere leeftijd kunnen stoornissen in je mond ontstaan, bijvoorbeeld door een neurologische aandoening of ziekte.

Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in je mond- en keel nauw samenwerken. Als een van de spiergroepen niet goed werkt, kan voedsel of vloeistof de luchtpijp terecht komen. Ook kauwen of voedsel dat in je mond blijft plakken kan problemen geven. Het heeft allemaal te maken met slikstoornissen.

Slikstoornissen op latere leeftijd hebben verschillende oorzaken. Zo kan een beroerte, ziekten als MS of Parkinson of de gevolgen van een operatie in het hoofd-halsgebied er voor zorgen dat je niet meer makkelijk kunt slikken.

In therapie kan er gekeken worden met welke bekers, substanties en houdingaanpassingen het slikken en eten weer beter verloopt. Daarnaast kunnen de orale spieren , die ervoor zorgen dat het eten en slikken goed verloopt , getraind worden.